alimentarne intoksikacije
Biblisha biblisa NaRA biblisa

Termin: alimentarne intoksikacije
Definicija: Trovanje izazvano hranom koje nastaje usled konzumiranja hrane koja sadrži toksin prethodno proizveden od strane mikroorganizma. Mikroorganizmi prisutni u hrani će rasti i razmnožavati se pod povoljnim uslovima i proizvoditi toksine u hrani. Nakon unosa hrane, toksini se apsorbuju kroz gastrointestinalni epitel sluzokože i prouzrokuju lokalno oštećenje tkiva koje može da izazove dijareju ili povraćanje. Ovde spadaju toksini kao što su stafilokoknih enterotoksin, botulinum toksin , toksin Bacillus cereus vrste i toksini plodova mora.
Sinonimi:
Skraćenice:
Nadređeni koncept: mikrobiologija hrane prehrambena tehnologija poljoprivreda
Bibliografija :

Foodborne Microbial Pathogens: Mechanisms and Pathogenesis, Bhunia A, 2007

Termin: Foodborne Intoxication
Definicija: Foodborne intoxication is caused by consumption of food containing toxins previously produced by microorganisms. Microorganisms present in foods will grow under favorable condition and produce toxins in the food. Following ingestion, toxins are absorbed through the gastrointestinal epithelial lining and cause local tissue damage and may induce inflammation resulting in diarrhea or vomiting. These are toxins such as staphylococcal enterotoxin, botulinum toxin, Bacillus cereus toxin and seafood toxins.
Sinonimi: ---

Pretraži korpuse: