alimentarne toksikoinfekcije
Biblisha biblisa NaRA biblisa

Termin: alimentarne toksikoinfekcije
Definicija: Toksin proizveden unutar domaćina nakon unošenja bakterija. Ova vrsta bolesti izazvanih hranom posledica je unosa vitalnih bakterijskih ćelija zajedno sa hranom i njihovog umnožavanja u intestinumu, iako se ne šire mnogo izvan epitelnih ćelija. Toksini mogu izazvati toksične efekte na lokalnim ćelijama ili na tkivu i u nekim slučajevima toksini ulaze u krvotok i izazivaju bolesti. Primeri uključuju toksin kolere, tempearurno stabilne i labilne enterotoksine iz Clostridium perfrigens i toksigenih E.coli.
Sinonimi:
Skraćenice:
Nadređeni koncept: mikrobiologija hrane prehrambena tehnologija poljoprivreda
Bibliografija :

Foodborne Microbial Pathogens: Mechanisms and Pathogenesis, Bhunia A, 2007

Termin: Foodborne Toxicoinfection
Definicija: Toxin produced inside the host after ingestion of bacteria. This type of bacterial foodborne disease results from ingestion of viable bacterial cells together with food and their multiplication in the intestine, although they do not spread much beyond epithelial cells. Toxins can induce toxic effects on the local cells or tissues and in some cases toxins enter blood stream and induce desease. Examples include cholera toxins, heat-stabile and heat-labile enterotoxins from Clostridium perfrigens and toxigenic E.coli.
Sinonimi: ---

Pretraži korpuse: