|
Termin:
|
liofilizacija voća
|
|
Definicija:
|
Sušenje voća koje se obavlja sublimacijom leda. Sušenje se obavlja na niskim temperaturama (-50oC), sniženim pritiscima i smanjenim prisustvom kiseonika |
|
Sinonimi:
|
|
|
Skraćenice:
|
|
|
Nadređeni koncept:
|
sušenje voća
prehrambena tehnologija
poljoprivreda
|
|
Bibliografija
:
|
Jangam, S.V; Law, C.L; Mujumdar, A.S (2010): Drying of Foods, Vegetables and Fruits. Volume 1, ISBN: 978-981-08-6759-1, Published in Sigapur., ,
|
|
|
Termin:
|
freeze drying
|
|
Definicija:
|
Drying of the fruit is performed by sublimation of ice. Drying is carried out at low temperatures (-50 ° C), reduced pressures and reduced by the presence of oxygen. |
|
Sinonimi:
|
Lyophilization |
|